ML Ebony

Thanatos x Hiccup
Lopetettu 27.08.2014

virtuaalihevonen / a sim-game horse            
KRJ-I, YLA2, PKK-V, PP-MVA            
NimiML Ebony, Elli OmistajaHeidi N (VRL-01725)
SukupuoliTamma Kasvattajanica, Mêl Seren (MELS3096)
RotuSuomenpuoliverinen KoulutustasoGP, 120cm
Syntymäpäivä, ikä20.04.2012, 16-vuotias (4-v. 20.06.2012) PainotuslajiKouluratsastus
RekisterinumeroVH12-031-0229, #PKK405 Säkäkorkeus175cm
Väri, merkitMusta, piirto, vej+otj ksk KotitalliMêl Seren
pää-, maasto- ja uittokuvien © Heidi N, koulukuvan © aksu, rakennekuvan © nica

Päiväkirjaan tästä

Luonnekuvaus

Ebony on suoritushevonen, jonka elämä on toisinaan hyvinkin hektistä. Tästä huolimatta pikkumustan pääkoppa pysyy kylmänä tilanteessa kuin tilanteessa, ollaan sen kanssa kerran ratsastettu koulurataa lentokoneen lentäessä matalalla ylitsemme.
Ellin hoitaminen on hyvin palkitsevaa, sillä se ystävystyy nopeasti uusiin ihmisiin ja nauttii rapsutuksista ja muista huomionosoituksista. Pienellä opetuksella sen saisi myös hörisemään varmasti tutuille ihmisille.
Kiimojen aikaan Elli saattaa olla hieman kärsimätön ja varsinkin satulavyön kiristyksessä tulee pieniä vastalauseita.

Ratsastettaessa Elli on hyvin miellyttämishaluinen ja toimii hyvinä päivinä vaikka pikkurillillä. Se pyrkii suorittamaan ratsastajansa pyynnöt mahdollisimman tarkasti, mutta vaatii silti ratsastajaltaan todellista keskittymistä, sillä tamman tekemiset heijastuu suoraan ratsastajansa mielentilaan. Kisoissa Ebony keskittyy parhaimpaan suoritukseen ja sulkee käsittämättömän hienosti ulkomaailman häiriötekijät ulkopuolelleen.
Kisapaikkojen möröt, kuten traktorit, juoksevat pikkulapset tai lepattavat liput eivät tämän tamman pääkoppaa ihan niin vain järkytä, jonka takia sen kanssa on todella miellyttävää käydä kisoissa.

Koulu on ehdottomasti tamman bravuuri, vaikka se tykkää ihan esteitäkin toisinaan hyppiä. Ellin hyppytekniikassa on paljon hiomista, mutta sen kanssa ei tulla kilpailemaan aktiivisesti sillä puolella, joten meille riittää tämä hiomatonkin timantti hyvin. Se myös vähän varoo erikoisesteitä, joko kieltää niille tai hyppää todella epävarmasti, jolloin laskeutumisesta ei tahdo tulla puhdas ja se joutuu tekemään töitä pysyäkseen pystyssä.
Maastossa kulkeminen virkistää muutoin melko rauhallista tammaa melkoisesti ja siellä saattaa jopa yltyä pieniin pukittelukohtauksiin. Sen kanssa saa siis olla varuillaan maastolenkeillä, jottei se keksi jotain mukavaa puuhastelua läheisessä ojassa ja kirmailee pian ympärilläsi, kun makaat itse ojan pohjalla.
Siitä Elli on kuitenkin ihana, että se ei lähde viipottamaan tallia kohti ratsastajan maastoutuessa, vaan jää odottelemaan lähistölle ja antaa hyvin kiinni.

Hoitaessa Ebony on yleisesti ottaen hyvin kiltti ja rauhallinen otus, sen kanssa saa puuhailla melkein mitä vain. Tamma ystävystyy nopeasti ja kiintyy hoitajaansa, se on myöskin hyvin luottavainen, joten sille voi opettaa erinlaisia temppuja ja venyttelyasentoja, voit huoletta tarttua tammaa etukaviosta ja venyttää sitä eteen, Elli tykkää kaikenlaisesta puuhailusta.
Pesupaikalla se seisoo nätisti paikoillaan eikä ala kuopimaan, vaikka joutuisi odottamaan pitkäänkin. Useimmiten kylmäletkuissa 20 minuuttia seistyään se nukkuu melko sikeästi nojaillen päätään ketjuihin. Sen voi myös jättää käytävälle irti halutessaan, sillä Elli ei liiku siitä ennen kuin on saanut luvan.
Eläinlääkäreiden tai kengittäjien kanssa Ellillä ei ole mitään kaunoja, se antaa ammattilaisten hoitaa hommansa kiltisti eikä kauhistu heti piikin nähtyään. Traileriin Ebony kävelee nätisti ja osaa matkustaa hyvin, ei ala riehumaan eikä ole laitakammoinen. Purkutilanteessa odottaa kärsivällisesti ja luvan saatuaan peruuttaa pois rauhassa.

Varusteet:
• tarhaan - riimun voi jättää päähän aina, loimitusohjeet voit lukea varustekaapin ovesta
• kouluratsastus - englantilaiset suitset tai kanget päähän, koulusatula, suojat/pintelit joka jalkaan ja putsit etujalkoihin
• esteratsastus - meksikolaiset- tai remonttisuitset päähän, estesatula, panssarivyö ja martingaali, suojat/pintelit joka jalkaan ja putsit etujalkoihin
» tutustu varustekaappiin

Perusruokinta:
• Heinää 2-1-1-2kg
• Kauraa 1-1½-1l

Iltamössöissä:
• Racing Mix 1l
• Soijaa 1dl
• Kivennäistä 2dl
• Öljyä 2dl
• Suolaa 1tl
• Lisäksi ADE-vitamiini 2x viikossa

Sukuselvitys

isä

Thanatos VIP MVA Fn, KTK-I, KRJ-I, SPL-I*, YLA1, PKK-V, PP-MVA
fwb, m, 184cm
VH11-031-0372

ii.

Mythology
fwb, m, 180cm

iii.

Aonghus

iie.

Myranda xx

ie.

Belzebuth
fwb, trn, 170cm

iei.

Sir Atlantis

iee.

Belbereth

emä

Hiccup
fwb, m, 167cm
VH12-031-0242

ei.

Wapsynce
fwb, mrn, 168cm

eii.

Upwardly

eie.

Marlett

ee.

Flakie Chronicles
fwb, m, 162cm

eei.

Just Trouble

eee.

Daze Fram

Sukuselvitys

Jälkeläiset

Jos haluat Ellistä tilausvarsan, ota yhteyttä virtuaalie[at]gmail.com

16.01.2013 fwb-t. Black Nemesis (i. Dead Silence WH) om. Miia (VRL-10864)
08.08.2013 fwb-t. Lush Grenadilla (i. Vibrant Gooseberry Solo) om. Anne (VRL-06858)
10.01.2014 rp-o. Prometheus (50%) (i. Nerian Ponyboy) om. Heidi N (VRL-01725)
01.05.2014 fwb-t. Hestia Nephele (i. Nephilim Zei) om. Amanda (VRL-10878)
05.05.2014 fwb-t. Hestia Eudora (i. Dead Silence WH) om. Sachiyo (VRL-11290)Valmennukset

» 14.01.2013 - Grand Prix kouluvalmennus, valmentajana Latu.
Olin lupautunut pitämään GP-tason valmennuksen Heidille ja hänen tammalleen Ellille, ja myönnän että hieman nousi hiki pintaan kun ratsukko suoritti alkuverkkojaan. Itse en nimittäin suurin surminkaan ollut sen tasoinen ratsastaja, ja sain vain ihmetellä että miksi minut oltiin päästetty valmentamaan näinkin hienoa hevosta -no, kokemus se olisi tämäkin. Kertailin mielessä kaikkia asioita joita teoriassa, siis teoriassa, osasin. Tästä voisi tulla mielenkiintoista...

"Sehän menee kuin unelma, ennemmin teidän pitäisi opettaa mua!" heitin puoliksi vitsillä ja puoliksi tosissani kun katselin ratsukon työskentelyä. Kokonaisuudessa paketti näytti todella hyvältä, ja pienet virheet olivat oikeastikin ihan tosi pieniä - tosin sillä tasolla kai niilläkin oli merkitystä, joten päätin tarttua nipotuksenaiheisiin. Heidin kädet olivat hieman jännittyneet, mikä taaskin vaikutti suoraan tuntumaan ja Ellin fiiliksiin. Muutamien rentoutusharjoitusten, kuten nyrkkien puristelun ja ns. hartioiden heittelyn jälkeen kädet alkoivat rentoutumaan ja Ellikin näytti paljon tyytyväisemmältä tuntuman muuttuessa astetta pehmeämmäksi.
Kun sekä ratsastaja että hevonen oltiin saatu rentoutumaan ja niin notkeiksi että menisivät vaikka rusetille, oli aika siirtyä varsinaisiin harjoituksiin. Kaikenmaailman piffit ja paffit eivät todellakaan ollut hallussani, mutta laukanvaihtoja osasin tehdä itsekin: ehkä minusta olisi jotakin hyötyä niitä opettaessakin. Ehkä.

Elli nosti laukat aina mallikkaasti ja hallitusti, se ei kaahaillut mutta ei myöskään laskenut tempoa. Lähtökohdat olivat siis hyvät, mutta päätin aloittaa ihan helpolla perustason harjoituksella kaikesta huolimatta. Kuten arvata saattaa, Ellille ei tuottanut ongelmaa loivat kiemuraurat laukaten, vastalaukka toimi aivan yhtä hyvin kuin myötälaukkakin. "Hyvä, siirrytään nyt laukanvaihtoihin. Haluan ensin vain nähdä miten ne sujuu, joten tee jokaisen sivun keskelle yksi laukanvaihto."
Kuten arvata saattaa, vaihdoissa ei ollut ongelmia. Niinpä päätettiin heittäytyä rohkeiksi ja siirtyä suoraan yhden askeleen vaihtoihin, joissa aloitettiin kolmen sarjalla -myötälaukalla vaihtoihin ja vastalaukalla jatkuu. Tällä kertaa tuli pientä haparointia kun Heidi ei päässyt rytmiin mukaan eikä ehtinyt antaa tarpeellisia apuja. "Toi on ihan normaali moka, nimimerkillä. Yritetään uudestaan. No niin... ...vaihto, vaihto, vaihto!" kun joku rääkyi tahtia taustalla, pysyi rytmikin ja vaihdot sujuivat nätisti, sekä ratsastajan, että ratsun osalta.
Pienen levähdyksen jälkeen jatkoimme vielä vaihtojen rytmittämistä, jonka jälkeen olikin parasta siirtyä suoraan loppuverkkoihin. Valmennnus oli sujunut oikein hienosti, tällaista paria voisin mieluusti enemmänkin valmentaa! Elli on upea hevonen, ja sen kanssa pääsee varmasti vielä pitkälle.

» 02.06.2013 - Grand Prix kouluvalmennus, valmentajana Laura.
Elli oli suorittanut alkuverryttelyt jo, kun tulin kentälle. Se kulki hyvässä tahdissa ja ratsastajan pyynnöstä kokosi juuri ravia hienosti. Pujahdin aidanraosta kentän puolelle ja seurasin ratsukon kulkua hetken aikaa.
Aloitimme valmennuksen pohkeenväistöillä ravissa, uralta viisi metriä keskihalkaisijaa kohden, siitä kolme metriä takaisin uralle päin ja sitten taas keskihalkaisijaa kohden, kunnes pääsivät pitkän sivun loppuun. Elli kulki hyvin muodossa koko ajan ja kuunteli tarkasti, mitä ratsastaja siltä vaati. En huomannut ainuttakaan harha-askelta koko tehtävässä ja pian siirryimme hieman laukka-avoihin. Tamma suoriutui jälleen moitteetta, se tuntui tietävän tasan tarkkaan, mitä tehdä ja milloin.
Laukassa saitte ottaa muutamat lisäykset, joista piti tulla takaisin koottuun laukkaan ja siitä ottaa puolipiruetti ja vaihtaa suuntaa sekä laukkaa. Elli venytti laukkapiruetissa vähän liikaa ja sen muoto hajosi ensimmäisellä kerralla. Seuraavaksi ratsastaja osasi jo pyytää sitä paremmin kuolaintuelle ja puolipiruetista tuli paljon parempi. Lopettelimme valmennuksen siihen, koska minulla oli kiire seuraavaan tapaamiseeni.

» 27.08.2013 - Grand Prix koulutunti, opettajana Aino.
Alkuverryttelyissä koko ryhmä näytti kulkevan todella hyvässä yhteishengessä. Ei varmasti ollut helppoa joutua kolmen samantasoisen ratsukon kanssa pieneen maneesiin samalle tunnille. Elli näytti kuitenkin nauttivan tilanteesta melko paljon, koska se kulki koko ajan korvat hörössä ja jos se olisi ollut ihminen, olin varma, että se olisi hymyillyt leveästi.
Aloitimme kevyesti ravityöskentelyssä ja kaikki saivat tulla vähän lisäyksiä diagonaali-linjalla. Kaikki suorittivat tehtävän ilman vaikeuksia ja pysyivät hyvin samassa tahdissa ilman jarrutteluja. Seuraavaksi otimmekin sitten laukanvaihtoja joka kolmannella toisella puolella pitkää sivua ja toisella puolella joka toisella. Elli koitti ennakoida toisella sivulla ja vaihtaa joka kolmannella sielläkin, mutta sai pian kuitenkin tehtävästä jälleen kiinni ja vaihtoi sujuvasti pyynnöstä.
Seuraavaksi pyysin jokaisen tulemaan pitkältä sivulta keskihalkaisijaa kohden ja tehdä laukkapiruetti keskihalkaisijalla ja jatkaa siitä taas uralle takaisin. Kaikki suorittivat tehtävän hienosti ja varsinkin Ellin piruetti oli hyvin ylämäkeen suuntautunut ja selkeä. Lopputunnista teimme hieman helpompia tehtäviä vielä, vähän raviväistöjä sekä avo- ja sulkutaivutuksia.
Kaikki pärjäsivät todella hyvin.

» 06.09.2013 - Grand Prix kouluvalmennus, valmentajana Merle.
- Koita saada se mahdollisimman aktiiviseksi ja herkäksi. Komensin ratsastusuralla ravaavaa ratsukkoa. Heidi pyysi eteen, otti takaisin ja piti Ellin jatkuvasti liikkeessä. Pikkuhiljaa verryttelyt alkoivat näkymään ja meno alkoi olla sopivan letkeää ja rektiivista.
- Nyt menet vähän laukka-käynti-laukka siirtymisiä suoralla uralla ja teet voltit lyhyisiin päätyihin. Vaihtele siirtymispaikkoja ja volttien suuruutta. Ja niin ratsukko lähti etenemään, aluksi siirtymiset olivat hieman laiskoja, mutta rupesivat pian näyttämään paremmilta. Elli kuunteli hienosti ja Heidi ratsasti hyvällä tuntumalla, ratsukosta näki kuka tahansa, että yhteistyötä oli harrastettu pitkään.
- Hyvä, nyt mennään niihin vaikeisiin juttuihin. Ensin käännät sen kokorataleikkaa-linjalle aina pitkän sivun alussa, sitten otat ravissa ensin passagea keskihalkaisijalle saakka, sitten keskihalkaisijan päällä piaffea kymmenen askelta ja siitä taas passagella melkein uralle asti. Keskity liikkeiden puhtauteen ja ajotukseen.
Ratsukko lähti suorittamaan, ensimmäinen sujui niin ja näin, siitä ei olisi radalla saanut kasia parempaa, mutta sitten alkoi jo sujumaan paremmin ja sieltä vilahteli ihan kympin askelsarjoja. Loppua kohden Ellin peruskunto alkoi pettää ja lopettelimmekin vaikeimpien liikkeiden suoritukset melko pian.
Loppuun otimme vielä laukassa sulkutaivutuksia ja vastalaukkapätkiä, tasoitusta hieman raviliikkeille.

» 01.01.2014 - Grand Prix kouluvalmennus, opettajana Merle.
Elli ja Heidi olivat jo valmiiksi verrytelleet, kun tulin maneesiin. Tamman hengitys höyrysi kirpeässä pakkasilmassa, vaikka maneesin puolella olikin lämpimämpää, kuin ulkona.
Aloitimme ravityöskentelyllä, Heidi sai taivutella ja pistää Ellin kunnolla töihin alusta saakka. Avo- ja sulkutaivutusten jälkeen otimme vähän väistöjä kumpaakin suuntaan sekä ravissa, että laukassa. Musta tamma kulki hyvässä tasapainossa eteen ja kuunteli ratsastajaansa tarkasti.
Laukassa otimme myös vaihtoja lävistäjälinjalla eri askeleilla. Aloitimme neljän laukan väleillä, mutta lyhensimme väliä joka kierroksella. Elli pärski tyytyväisenä ja sen kaulalle oli ilmestynyt hikivaahtoa. Laukkapiruetit, joita teimme muutaman, sujuivat todella tasapainoisesti ja aktiivisella, hyvin rullaavalla laukalla. Tamma oli kehittynyt viimenäkemältä hyvin, vaikka valmis hevonen se oli silloinkin ollut. Lopettelimme valmennuksen ravilisäyksillä, joista viimeisimmät saitte mennä pitkillä ohjilla ja pitkällä muodolla.

Kisakalenteri

Vain sijoitukset ja näyttelyt alla, koko kilpailukalenteria pääset katsomaan tästä.

21.06.2012 / Praya Sporthorses / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
22.06.2012 / Rosenheim / KRJ Grand Prix / sijoitus 01/30
29.08.2012 / KRJ Cup Elokuu / KRJ Grand Prix / sijoitus 04/249
30.12.2012 / Stall Lumos / KRJ Grand Prix / sijoitus 03/35
21.01.2013 / Hex Sporthorses / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/31
12.02.2013 / Team Obnoxious / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/30
21.02.2013 / Pientalli Funnel / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/50
02.05.2013 / Bairdon / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/40
24.08.2013 / Hex Sporthorses / KRJ Grand Prix / sijoitus 03/40
28.08.2013 / Hex Sporthorses / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
28.08.2013 / Hex Sporthorses / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/40
12.09.2013 / Venice / KRJ Grand Prix / sijoitus 01/50
14.09.2013 / Minnantila / KRJ Grand Prix / sijoitus 01/36
26.01.2014 / Zurück / KRJ Grand Prix / sijoitus 04/30
09.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/40
10.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 01/30
13.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/40
15.02.2014 / Jadessa Warmbloods / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/50
16.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
17.02.2014 / Jadessa Warmbloods / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/50
17.02.2014 / Jadessa Warmbloods / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/50
18.02.2014 / Kuninkaankartanon Ratsutila / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/30
19.02.2014 / Jadessa Warmbloods / KRJ Grand Prix / sijoitus 01/50
19.02.2014 / Kuninkaankartanon Ratsutila / KRJ Grand Prix / sijoitus 04/30
21.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/40
24.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/40
26.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
28.02.2014 / Vaapukka / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/40
01.03.2014 / Kirbera / KRJ Grand Prix / sijoitus 04/30
02.03.2014 / Juksula / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/60
09.03.2014 / Marvellous Herrings / KRJ Grand Prix / sijoitus 04/50
25.03.2014 / Halden / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
29.03.2014 / Airlea Sporthorses / KRJ Grand Prix / sijoitus 01/30
01.04.2014 / Pirunkorpi / KRJ Grand Prix / sijoitus 03/40
01.04.2014 / Pirunkorpi / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
11.04.2014 / Marike / KRJ Grand Prix / sijoitus 04/60
14.04.2014 / Ruelle / KRJ Grand Prix / sijoitus 03/30
18.04.2014 / Kaartin hevoset / KRJ Grand Prix / sijoitus 06/40
19.04.2014 / Marvellous Herrings / KRJ Grand Prix / sijoitus 02/40
20.04.2014 / Ruelle / KRJ Grand Prix / sijoitus 05/30
25.04.2014 / Kaartin hevoset / KRJ Grand Prix / sijoitus 03/40


Näyttelyt:
29.07.2012 / Artsin ravitalli (PKK) / Rakennekuva / HY
(tuom. Minna)
29.07.2012 / Artsin ravitalli (PKK) / Muu kuva: Ratsastuskuva / BIS, LKV, KP
(tuom. Kopoin)
"Harvoin saa näin huolella toteutettua työtä nähdä. Ratsukon värittämiseen on selvästi panostettu, mikä näkyy lähes valokuvamaisena varjostuksella. Taustaan olisin toivonut enemmän sävyeroja, mutta muuten kuvan kokonaisuus on hyvin onnistunut."
15.12.2012 / Atlas (PKK) / Muu kuva: Ratsastuskuva / BIS2, LKV, KP
(tuom. Possiikeri, BIStuom. Chao) - 2 x EM tekniikasta
"Hevosen suoritus kuvassa on lumoava. Se on selvästikin parhaimmillaan, turkki kiiltävänä. Verisuonet siellä täällä ovat kiva yksityiskohta. Erittäin hienoa työtä!"
02.02.2013 / Järnby (PKK) / Muu kuva: Ratsastuskuva / LKV, KP
(tuom. Anne) - EM tekniikasta
"Tämä piirros on toteutettu huolellisesti. Hevosen sekä ratsastaja anatomiasta ja yksityiskohdista ei löydy virheen virhettä. Erityisesti varusteiden yksityiskohdat hurmaavat. Piirtäjällä on tietokonegrafiikan käyttö hallussa."
04.03.2013 / Artsin ravitalli (PKK) / Muu kuva: Ratsastuskuva / LKV, KP
(tuom. Kopoin) - EM yksityiskohdista


Arvonimet:
2013 PP-MVA (Paras Piirros MuotoVAlio)
2013 PKK-V (PKK-Valio)
2014 YLA2 23(15+8)-31(21+10)-17-12-5=88p. (YleisLaatuArvostelu)
2014 KRJ-I 21(8+6+7)-41-22-10-8=102 p. (KouluRatsastusJaoksen laatuarvostelu)

Ulkoasu © M Layouts, tekstit © Heidi N