virtuaalihevonen
a sim-game horse
Virallinen nimi Karkkimaan Rasmus Rotu, Sukupuoli shetlanninponi, ori
Syntynyt - kuollut 13.02.2007-22.03.2011 Väri ja merkit musta
Säkäkorkeus 105cm Omistaja Heidi N
Rekisterinumero VH-40997 Kasvattaja Veera Kuortane, FIN
Koulutus ko. heB, re. 50cm Sijoituksia 10kpl

Hymyile! Se saa ihmiset miettimään mitä olet tehnyt.

Rasse on vilkas ja energinen ponin pallero. Sillä on paljon shetlanninponeille ominaisia piirteitä, kuten ylisöpöys, ylisyönti sekä yli-ihanuus. Ori tykkäisi olla koko ajan menossa, mutta ruokailun ajaksi kyllä pysähtyy hyvin. Rasse on selästä käsin hyvin toimiva ja eteenpäinpyrkivä, mikä tuntuu olevan aika harvinaista näiden entisten kaivosponien kanssa. Ori rakastaa eniten kiitolaukkoja maastossa, silloin saa tuntea olonsa ihanan vireäksi ja vapaaksi.
Parhaiten Rasse toimii kouluradoilla, poni tykkää näytellä itseään ja vaikka omistajan on vaikea tätä myötää, taitaa poika saada pari plussapistettä koulutuomareilta söpöydestään. Ei, oikeasti Rasse on toimiva ja todella taitavakin. Tosi mielyttävä ratsastettava sekä aivan äärettömän ihana hoidettava.

Kengitettäessä ori osaa käyttää hyväkseen pientä kokoaan. Sitä ei kovinkaan moni suurikokoinen mies jaksa kengittää, sillä on melko hankalaa taipua Rassen vatsan alle oikeaan asentoon. Mikäli pojan kengittää telineessä, se yleensä tysistyessään kaataa telineet juuri silloin, kun sitä ei saisi tehdä. Naiskengittäjät kuitenkin saavat tehdä työnsä rauhassa, kun Rasse saa aina kengityksen jälkeen paaaaljon rapsutuksia.
Eläinlääkärillä ori käyttäytyy useimmiten moitteetta. Kuitenkin jos lähistöllä on tammoja, saattaa Rasse leikitellä taluttajansa kanssa ja testailla kuinka tarkkaavainen kiinni pitelijä onkaan. Eli kannattaa aina pojan kanssa pitää silmät auki, niin kaikki sujuu hyvin.

Opi toisten erehdyksistä, elämä on niin lyhyt ettet ehdi tehdä kaikkia virheitä itse.

i. Sulttaanin Pillipiipari
musta 102cm, valjakko
ii. Karkkimaan Niilo iii. Yankee's Sweetheart
iie. Haylin ERO
ie. Rewena GS iei. Verneri
iee. Fecilee's Furonda
e. Vadelma KAS
musta 104cm, koulu
ei. Shut Up POSH eii. Sulosointu RAS
eie. Kajasteen Raparperi
ee. Camille Of The Wind eei. Blueberry SS
eee. Lilian

i. Sulttaanin Pillipiipari on musta ja pirteä valjakkopainotteinen shetlanninponi ori. Ori nauttii kärrittelystä ja on toimiva parivaljakossakin. Sulttaanin Pillipiipari on rehti ja herkkä ajaa, eikä arastele siltoja tai veteen menoa. Valjaissa ori keskittyy työhönsä täysillä eikä vilkuilekkaan tammojen perään mitä se "vapaa-ajallaan" kyllä tekee välillä vähän liiaksikin. Hoidettaessa Sulttaanin Pillipiipari on vähän itsepäinen, mutta mitä shetlanninponi olisikaan ilman pientä itsepäisyyttä? Orilla ratsastetaan myös silloin tällöin jolloin se on herkkä mutta vähän liiankin energinen sillä ei ole ratsastuskertaa ilman pukkeja.
ii. Karkkimaan Niilo oli ruunikko monitoimiponi joka toimi alunperin ratsuna ja starttasi 9 -vuotiaan omistajansa kanssa niin este- kuin koulukisoissakin. Omistajansa kasvettua Karkkimaan Niilo siirtyi valjakonpuolelle startaten muutamissa kisoissa. Valjakkouran aikana käytettiin Niiloa myös jalostukseen ja ori jätti jälkeensä parikymmentä ahnetta mutta kumminkin käytössä toimivaa ponia.
ie Rewena GS on musta shetlanninponitamma joka työskentelee ratsastuskoulussa. Rewena GS ei päästä ratsastajiaan helpolla, sillä jos selässä vain istutaan eikä työskennellä alkaa tamma pelleilemään ja löytämään kentän laidalta mörköjä. Taitavimpien ratsastajiensa kanssa tamma on startannut myös muutamissa koulu- ja estekisoissa ja leireillä on bonuksena aina ajamista Rewena GSllä.

e. Vadelma KAS on musta kouluratsatukseen painottunut shetlanninponi joka nauttii erityisesti uimisesta ratsastuksen ohella. Vadelma KAS soveltuu kaikkiin lajeihin, mutta tamma on melko herkkä ja tamman omistaja on koulupainotteinen, jonka takia Vadelma KASilla kisataan vain koulussa. Mielenvirkistykseksi hypätään tammalla välillä esteitä ja maastossa laukkaaminen on tamman mielestä niin mahtavaa että se ansaitsee pari ilonpukkia. Muutoin tamma on enemmänkin shetlanninponimainen ja varsinkin taluttaessa itsepäinen..
ei. Shut Up POSH oli enemmänkin näyttö- kuin käyttöponi, sillä harvoin löytyi niin hyvää ratsastajaa että se olisi Shut Up POSHin pysymään ruodussa. Usein sillä kumminkin ajeltiin ihan huvinvuoksi johon ori soveltuikin paremmin vaikka valjastamiseen kului yleensä aivan liian paljon aikaa. Myöskin jarrut on välillä kärryjen edessä hukassa..
ee. Camille Of The Wind omisti sopusuhtaisen ja palkitun rakenteen. Camille Of The Wind oli kumminkin myös kova karkailemaan jonka takia tamman omistaja menetti hermonsa moneen kertaan. Karkailujen takia syntyi myös pari vahinko varsaa. Ratsastaessa Camille Of The Wind oli miellyttävä jos ratsastaja vain osoitti heti alussa kaapin paikan sillä muuten koko ratsastus olisi ollut yhtä hullunmyllyä. Erityisesti ruunikko nautti hyppäämisestä joka pitikin sen sutjakkana koko elämänsä ajan sillä tamma menehtyi varsomisen jälkeiseen suolikierteeseen 13 -vuotiaana viiden varsan emänä.
Sukuselvityksestä kiitos Creimeidelle.

Naisia ei lyödä, niitä isketään!

o. MY Alejandro s. 29.08.10 (e. Jolly Roger) om. Minttu
o. Sointuvan Elias s. 08.12.10 (e. Ingénue) om. Sointuva

Kova työ ei ole koskaan tappanut ketään, mutta miksi ottaa riski?

Huomaathan, että kyseiseltä sivulta löydät vain sijoitukset (6-1)!
Kaikki kilpailut löytyy TÄÄLTÄ (pop-up)

Päivämäärä Kutsu Luokka sijoitus
11.05.10 True Province HeB 01/23
16.05.10 Royal de' Jewel HeC 06/50
16.05.10 Royal de' Jewel HeB 03/50
22.05.10 Hiprakka HeC 04/39
22.05.10 Hiprakka HeB 06/50
28.05.10 Pakkasaurinko (cup) HeB 02/12
04.06.10 Hiprakka (cup) HeB 02/20
05.06.10 Hiprakka (cup) HeB 04/05
16.06.10 Kiaran Talli HeC 01/05
25.07.10 Villi (cup) HeB 03/89

Joka huolehtii etukäteen, kärsii kahdesti.

Söpisnäyttelyt:
14.07.2010 Niilamo - 07/12
19.07.2010 Jonnasusanna - 02/05
20.07.2010 Saviluoma - 00/00

Villit näyttelyt ja mäntsärit:
09.05.2010 Adina - 7-8-7-7-10=39p II palk. (50v€)
"Erittäin hyvät jalat ja kaviot, vaikkakin etusääret hieman hennot. Maskuliininen"
12.05.2010 Adina - PUN2 (250v€)
14.05.2010 Rentukka - I palk. ja BIS3
28.05.2010 Pakkasaurinko - LKV 1
30.05.2010 Adina & Pakkasaurinko - palkinto
30.05.2010 Chronicles Sporthorses - II palk. (1000v€)
25.06.2010 Match Show Yhdistys (MSY) - palkinto
28.06.2010 Pakkasaurinko - LKV 2
06.07.2010 Ponipihatto - 07/10
25.07.2010 Tricosprit - palkinto
"Täyttä ponimaisuutta! Hyvin hoidetun näköinen, mutta jouhia lisää. Rakenne sopusuhtainen. Hieman takakorkea. Orileima saisi olla suurempi. Ponin pienet korvat, sekä pää. Kuivanalaiset jalat. Kuivat kintereet."
06.08.2010 White Shadow - 14/43
15.09.2010 Kisakeskus CK - III palk.

NJ:n alaiset näyttelyt:
09.06.2010 Dark Side Trakehners - JS
18.07.2010 Kumina - JS
21.07.2010 Flamingo Shetlandpony Stud - JS, KUMA

Ruokintaohjeet

Aamu:
• 1/2l kauraa
• 1dl kivennäistä
• 2kg kuivaa heinää
• 1/2l turvotettua lesettä

Päivä:
• 1/2l kauraa
• 1kg säilöheinää

Ilta:
• 1/2l kauraa
• 2dl kivennäistä
• 1tl merisuolaa
• 2tl rouhittua valkosipulia
• 1dl öljyä
• 2kg kuivaa heinää
• 1l turvotettua melassileikettä
• pari porkkanaa


Valmennukset

12.09.2010, HeB, valmentajana Twinkey.
Teidän kanssa päätimme tehdä tänään ihan perusharjoituksia. Rasse vaikutti melko vilkkaalta otukselta, ja tunnin kuluessa se paljastuikin varsinaiseksi duraceliksi. Alkuverryttelyjen jälkeen saitte kokeilla pohkeenväistöjä, jotka tuottivat Rasselle hieman päänvaivaa; se ei olisi millään malttanut suorittaa liikkeitä rauhassa. Pienen vänkäämisen jälkeen sait kuin saitkin sen väistämään kunniakkaasti, vaikka se vaatikin melko tiukkoja pidätteitä. Koska Rasse on varsin pieni poni, sait olla tarkkana ettei istuntasi valunut liian etukenoon, mutta muuten siinä ei ollut moittimista. Pystyinkin keskittymään enemmän siihen, miten Rasse toimi, tai miten sinä sitä ratsastit. Väistöharjoitusten jälkeen kokeilimme Rassen kuuliaisuutta peruutuksilla ja ihan vain käynti-ravi siirtymisillä, mitkä sujuivat hyvin. Rassen ilme oli lähinnä tylsistynyt ja rutiininomainen näissä helpoissa jutuissa, joten kun oli varmistuttu että poni oli kuulolla niin siirryimme laukan työstöön. Rassella oli tyypillinen pienen ponin laukka, mutta se osasi venyttää sitä hienosti kun vähänkään pyysit. Varsinkin suoralla vauhti oli riistäytyä käsistä, mutta kun aloitte työskentelemään ympyrällä niin tahtikin säilyi samanlaisena koko ajan. Koska valmennuksella ei ollut erityistä "teemaa" tai aihetta, laitoin teidät tekemään monia erilaisia pikkutehtäviä, kuten laukkalävistäjiä ja ravinlisäyksiä. Rasse oli melkoisen hulvaton näky, kun se totinen ilme naamallaan laittoi parastaan peliin lisäten raviaan niin paljon kuin suinkin, ja siitä suorituksesta se kyllä ansaitsi ylimääräiset taputukset!

26.05.2010, HeB, valmentajana Creimeide.
Olit kulkemassa käyntiä pitkin ohjin kentällä kun saavuin sinne. Kysyin joko olit lämmitellyt niin kauan että pystyisit ottamaan ohjat käteesi ja vastasit myöntyvästi jolloin pyysin sinua siirtymään kevyeen raviin. Rasse lähti heti korvat hörössä ja eteenpäin pyrkivänä raviin. Pidit ulko-ohjan tuen hyvänä ja käytit istuntaasi tehokkaasti. Pyysin sinua vaihtamaan kierrosta oikeaan jonka teitkin heti ja vaihdoit nopeasti kevennystä, joka oli kyllä oikeastaan pakkokin, sillä Rassen ravi oli kumminkin melko lyhyttä, olihan se shetlanninponi. Pyysin sinua sitten siirtymään käyntiin ja kulkemaan keskikäyntiä. Aluksi Rasse kulki pää pilvissä mutta sai pian jutun juonesta kiinni ja alkoi astua takasillaan paremmin. Pyysin sinua sitten tekemään pohkeenväistöä, joka oli aluksi aika pientä mutta parani huomattavasti loppua kohden ja huomasin heti että olitte harjoitelleen sitä. Annoin sinun ja Rassen kulkea sitten vähän aikaa pitkit ohjin kunnes pyysin teidät ensin harjoutusraviin ja sitten keskiraviin. Istuit hienosti syvällä satulassa ja vaikka Rassella onkin ponimainen ravi ei se pomputtanut sinua. Pyysin sinua nostamaan keskiravista laukan, jolloin Rasse kumminkin kiihdytti vähän ravia mutta nosti kumminkin rytmikkään ja hyvin rullaavan laukan. Pitkänsivun jälkeen pyysin sinua keskilaukkaan joka sujui todella, todella hyvin. Sitten pyysin sinut käyntiin ja pysähtymään C:ssä ja peruuttamaan neljä askelta. Pysähdys sujui siististi tasajaloin, mutta peruutettua tuli viisi askelta. Pyysin sinut takaisin Ceen kohdalle ja peruuttamaan uudestaan joka sujui tällä kertaa paremmin. Ravasimme vielä loppuravit ja jäähdyttelit oriin loppuun käynnissä.

20.05.2010, HeB, valmentajana Suvi.
Rasse oli energinen tunnin alusta alkaen. Alkuun se tarvitsikin hiukan taivuttelua ja herättelyä, se ei oikein ollut hereillä. Alkulaukkaan päästyään se kuitenkin heräsi, ja alkoi keskittyä kunnolla.
Tunti aloiteltiin tekemällä paljon käynti-ravi siirtymisiä ja pysähdyksiä. Kun ne alkoivat sujua, selitin teille tämänpäiväisen harjoittelun kohteen.
'Aloitetaan niin, että kun käännytte pitkälle sivulle, tulee pysähdys, peruutus, ja sitten raviin. Sitten tehdään se laukassa. Tarkoituksena on siis saada paine takajaloille niin, että se oikein ponnistaa laukalle.
Aluksi Rasse ei olisi halunnut oikein peruuttaa, se meni vähän vänkäämiseksi. Annoit sille kuitenkin selvät avut, että nyt mennään taaksepäin! Tätä emme kovin kauaa jankanneet, vaan siirryimme tekemään saman laukassa.
Ensimmäisellä kerralla Rasse kyllä peruutti, mutta laukannosto meni pitkäksi ja takajalkoihin kerätty paine pääsi pois ennen nostoa.
'Yritä saada laukka nousemaan mahdollisimman äkkiä, niin se kunnollinen ponnistus tulee mukaan. Tämä on osaavimmillekin hevosille joskus aluksi vähän vaikeaa. Mutta yritä pitää ohjat kädessä, niin paine pysyy takana nostoon asti!'
Seuraava nosto näytti jo joltakin. Kolmannella j neljännellä kerralla meno vaan parani. Viidennellä kerralla Rasse alkoi jo vähän kiihtyä -miksi peruuttaa kun voi laukata!? Nytkin oli tehtävä selväksi, kuka määräsi- ja sinä teit. Nyt Rasse todellakin ponnisti laukkaan!
'Hyvä! Ei haittaa, vaikka se vähän 'nykäiseekin' sinua mukaan laukkaan- se on tarkoituskin! On ihan normaalia, että se lähtee vähän lujaan laukkaan, niin tekevät kaikki muutkin jotka eivät tätä usein treenaa. Rasse kuitenkin suoriutui harjoituksesta pukeitta - yleensä laiskatkin hevoset yltyvät pukkeihin tässä harjoituksessa.
Emme kovin kauaa tätä harjoitusta jatkaneet, Rasse sekä sinä näytitte molemmat hiukan väsyneiltä. Annoin teidän siis ravailla vielä pitkällä ohjalla hetken ennen tunnin loppua. Lupaava pikku poni herra siis, voitte harjoitella tätä tehtävää joskus toistenkin!


16.05.2010, HeB, valmentajana Sorel.
Aurinkoinen ja kuuma päivä vaivasi varmasti kaikkia. Tämä yllättävä helle sai monelta voimat vähäiseen, mutta eipä tältä mustalta pikku ponilta. Rasse liikkui hiekka kentällä vilkkaasti ympäristöään tarkkaillen. Ratsastaja kevensi hikiotsalla vaikka poni näytti siltä että lisää vauhtia ja puhtia. Pyydettyäni ratsukkoa pääty-ympyrälle laukalle, Rasse meinasi hiukan innostua ja päätyi esittelemään minulle rodeo ponin toimintaa. Ratsastaja sai kuitenkin ponin hyvin hallintaansa eikä muita yllätyksiä enään tihkunut. Rasse kulki upeasti pää uljaasti kaarella ja ratsukkoa oli ilo seurata. Pieni poni teki kaiken mitä siltä pyydettiin ja käyttäytyi kuin herrasmies!


Päiväkirja

04. heinäkuuta 2010
Pitkästä aikaa käväistiin Alegressa jatkohieronnassa taas. Rassen hieroi Lumienkuli, joka sanoikin, että Rasselle suoritettu jälleen jatkohieronta ja lihakset alkavatkin olemaan jo kohtuu hyvin kunnossa. Suosittelen kumminkin jatkamaan jatkohieronnassa käyntiä, jotta lihakset myöskin pysyvät kunnossa, eivätkä mene ainakaan huonompaan suuntaan. Poni käyttäytyi jälleen todella hienosti. - Heidi

24. toukokuuta 2010
Käytiin pojan kanssa jälleen Alegressa jatkohieronnassa. Rassen hieroi Lumienkuli, joka sanoikin, että nyt lihakset olivatkin selkeästi rennommat kuin viime kerralla, vaikka jäykkiä kohtiakin löytyi edelleen valitettavan paljon. Herra käyttäytyi todella mallikkaasti ja huomasi oikein, miten ori rentoutui hieronnan loppua kohden. Poni käyttäytyi jälleen todella hienosti, annoin sille vapaapäivän, että lihakset rentoutuisi täysin. - Heidi

14. toukokuuta 2010
Ilmottauduttiin Rassen kanssa taas näyttelyihin ja käytiin Alegressa hieronnassa ja kunnon terveystarkastuksessa. Pojasta ei löytynyt mitään mainitsemisen arvoista, mitä nyt paikat oli vähän jumissa. Samalla otimme pakolliset rokotteet, joten seuraavat pari päivää mennään ihan rauhassa. Ontumatutkimuskin tehtiin ihan varmuuden vuoksi eikä orista löytynyt lainkaan vikaa. :) Rasse käyttäytyi kuin mallioppilas. ♥ - Heidi

27. huhtikuuta 2010
Tänään sain Rassen omistuspaperit käteeni, eli poni kuuluu nyt virallisesti minulle. :) Ori sai tarhailla päivän puolilaitumella ja sisään tultuaan oli hyvin tyytyväisen näköinen. - Heidi

Ikääntyminen

00 vuotta - 13.02.2007
02 vuotta - 13.02.2008
03 vuotta - 13.08.2008
04 vuotta - 13.02.2009
05 vuotta - 13.08.2009
06 vuotta - 13.02.2010
07 vuotta - 13.08.2010
08 vuotta - 13.02.2011
lopetettu

Tekijänoikeudet

Ulkoasu © Tidamin Kopiointisivut
Kuvien copyt niiden yhteydessä - ethän kopioi mitään!
Tekstit © Heidi N
Tausta © SaHe