Dirty Sanchez Leya

Dirty Eyes Drab x Gracie Lou
Lopetettu 10.10.2014

virtuaalihevonen / a sim-game horse            
NimiDirty Sanchez Leya, Santtu OmistajaHeidi N (VRL-01725)
SukupuoliOri Kasvattajaweelow, Leya (LEYA5679)
RotuSuomenpuoliverinen KoulutustasoGP, 90cm
Syntymäpäivä, ikä16.02.2009, 11-vuotias (3-v. 16.03.2009) PainotuslajiKouluratsastus
RekisterinumeroVH06-031-2529 Säkäkorkeus162cm
Väri, merkitRautias, ti, mtj ksk, oej ksk KotitalliAesar Warmbloods
kuvien © Klosterhof

Luonnekuvaus

Santtua käsiteltässä täytyy aina muistaa, että se on ori. Sen orimaiset käytöstavat on helppo pitää aisoissa, kunhan muistaa mitä tekee ja on tilanteen tasalla jatkuvasti. Tarhauksessa on ehdottomasti pidettävä ketju suussa, vaikka Santtu tuntuisi karsinassa kuinka kultaiselta tahansa ja tarhassa on pidettävä aina riimu päässä. Ketju on ainut kunnioituksen lähde siinä vaiheessa, kun vastaan tulee toinen ori tai vaikka kiimainen tamma.
Karsinassa herra osaa kyllä käyttäytyä kunnioittavasti ja muutenkin hoitotilanteissa sitä pystyy käsittelemään ihan kunnolla ilman mitään sikamaisuuksia. Varustaminen tapahtuu ilman ongelmia, se saattaa jopa yllättäen odottaa suu auki kuolaimia, jos oikein nöyrälle päälle sattuu. Orilla ei onneksi ole kehossaan yhtään kohtaa, jota se arkoisi tai puolustaisi, korviakin saa väännellä siistiessä vaikka solmuun, eikä haittaa lainkaan. Taluttaminen kuitenkin on oriin ongelma-alue ja siinä saa pitää aina silmät auki ja jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa ottaa raippa mukaan muistuttamaan. Toisen orin kohdatessaan Santulla on tapana luimistella, näykkiä toista oria kohden ja mikäli siellä narun päässä ei tässä vaiheessa olla vielä herätty, niin saattaa jopa kääntää takapään ja alkaa potkimaan, jos pääsee tarpeeksi pitkälle. Pieni muistutusnykäisy narusta ja ärähtäminen saa orin kuitenkin takaisin ruotuun ja se tyytyy vain luimistelemaan.

Ratsastuksessa Santtu toimii hyvin, onhan se hyvin koulutettu suoritushevonen loppujenlopuksi. Sen kasvattaja on tehnyt hyvää työtä orin koulutuksessa, sillä se toimii selästä käsin, kuin unelma, kunhan ratsastaja osaa pyytää. Tietenkin mikäli selässäolija ei itse tiedä mitä tekee, alkaa herra hyvin äkkiä keksimään kaikenlaista halpaa hupia tottelemattomuuksilla. Kuitenkin oikealla ratsastajalla sen saa heti alkukäynneistä lähtien etenemään kevyesti ja elastisesti, viimeistään alkuravien jälkeen ori jo liitelee elementissään. Sen kanssa on helppo tehdä töitä ja uusien asioiden opettaminen sujuu yleensä melko vaivattomasti.
Ori on aivan ehdottomasti täysin koulu hevonen. Sen kanssa ei edes lähdetä yrittämään estekentille, toisinaan tietenkin vaihtelun vuoksi voi alle metrin esteitä hyppiä, mutta minkäänlaista kisatykkiä ei Santusta saa sillä saralla. Herran hyppytekniikka ei ole mikään huippuhyvä ja aina välillä Santtu saattaa kuumeta sen verran, ettei enää ylitä esteitä, vaan ryhtyy kieltämään tai rynnii esteen ohitse.
Maastoilussa Santtu toimii myös ihan hyvin, mutta parhaiten kuitenkin yksin mennessään. Ei siitä ikinä mitään maastovarmaa ruunanrutkua tule, mutta autojen ohittaminen toimii suhteellisen hyvin, kunhan ratsastaja pysyy rauhallisena. Metsähirviötkin pysyvät aisoissa, kunhan ratsastajalta löytyy vähän huumorintajua oudoille sätkyilyille ja jumittamisille.

Kisapaikoilla rautiaan orin kanssa saa olla hyvin varovainen, ainakin siihen asti, kunnes ratsastaja pääsee selkään. Verryttelyalueella saattaa esitellä oikein korkeita koululiikkeitä, vaikka pitäisi kulkea vasta alkukäyntejä ja varsinkin pelottavat lastenrattaat käyvät Santun aivoille ja lujaa. Kaikki pöllöily kuitenkin onneksi unohtuu, kun kouluaita suljetaan sen takana ja musiikki alkaa soimaan radan alkamisen merkiksi. Silloin orista kuoriutuu oikea kilpakenttien kansikuvapoika, jonka elämäntehtävänä on esittää taitojaan yleisölle ja tuomaristolle. Raaka todellisuus iskee tietysti radan jälkeen, jolloin se katsomossa juuri seissyt pikkutyttö onkin hirmuisen pelottava ja tulee kamalan lähelle. Loppukäynnit kannattaa suorittaa mahdollisuuksien mukaan vaikka pienellä maastopätkällä, ylhäisessä yksinäisyydessä, niin Santtu pystyy rentoutumaan parhaiten.

Kengittäjä on Santun mieleen, sillä olemme ottaneet käytännön tarjota sille porkkanoita vähän väliä pitkin toimenpidettä, jonka vuoksi se näkee manikyyrihetken nykyään positiivisena, meille tullessaan taisi kengittäjämies tosin hirvittää machomiestä paljon. Eläinlääkärin kanssa on edelleen toisinaan ongelmia, mutta ilmeisesti myös Santun isällä on jotain eläinlääkäreitä vastaan, joten oletettakoon sen kulkevan suvussa.

Varusteet:
• tarhaan - riimu jätetään päähän aina, taluttaessa aina ketju suussa, loimitus maalaisjärjen mukaisesti, kesäisin ötökkäloimi
• kouluratsastus - nivelet tai kanget päähän, koulusatula, suojat/pintelit joka jalkaan, raippa aina mukana
• esteratsastus - nivelsuitset päähän, estesatula, martingaali, suojat/pintelit joka jalkaan ja putsit etujalkoihin

Perusruokinta:
• Heinää 2-2-2-3kg
• Kauraa 2-2-1l

Iltamössöissä:
• Racing Mix 1l
• Soijaa 1dl
• Kivennäistä 2dl
• Öljyä 2dl
• Suolaa 1tl
• Lisäksi ADE-vitamiini 2x viikossa

Sukuselvitys

isä

Dirty Eyes Drab
fwb, 163cm, trn
VH04-031-1019

ii.

Will-Go MHW KRJ-II, YLA2
old, 168cm, trn

iii.

Top Gun KRJ-III, YLA3

iie.

Still Loving You KRJ-III, YLA3

ie.

Mistress YLA3
fwb, 169cm, prn

iei.

Die 51st Man YLA3

iee.

Schizophrenic KRJ-III

emä

Gracie Lou
fwb, 163cm, rn
VH03-031-2971

ei.

Die Barcelona VIR MVA Ch, YLA3
fwb, 165cm, m

eii.

Blackjack VIR MVA Ch

eie.

Cascadé KRJ-III, esiKTK

ee.

Orla MIN KRJ-II, YLA3
fwb, 161cm, trn

eei.

William Kidd (kad.) fwb, trn

eee.

Grapevine esiKTK
isälinja: Dirty Eyes Drab - Will-Go MHW - Top Gun
emälinja: Gracie Lou - Orla MIN - Grapevine
Jälkeläiset

Jos haluat Santusta tilausvarsan, ota yhteyttä virtuaalie[at]gmail.com

01.03.2014 fwb-o. Aesar Delta Crux (e. Bilenette Vegas) om. sparrow-mind (VRL-01317)Päiväkirja

01.01.2013, kirjoittajana omistaja.
Tänään vihdoin allekirjoitin kauppakirjat minut heti ensisilmäyksellä valloittaneesta suomenpuoliveriorista, Santusta. Herra lastattiin samantein hevosautooni ja ajoinkin sen suoraan uudelle kotitallilleen, Imbroscaliin, jossa majoitumme yksityisinä tästä lähtien. Santulla oli henkisesti stressaava päivä, joten jätin päivän liikunnan siihen, että kävelytin sitä puolisen tuntia automatkan jälkeen. Olin saanut orin ruokintaohjeet mukaan kasvattajalta, jottei sille tulisi liian suurta ruokintamuutosta. Lisäsin siihen myös uusia asioita, kuten öljyn ja ADE-vitamiiniseoksen. Santtu riekkui uudessa boksissaan hetken aikaa, kunnes sai iltaheinät eteensä ja asettui jo hieman. Jätin orin karsinanoveen lapun, jossa neuvoin tallityöntekijöitä taluttamaan Santtua ketju suussa. Syynä se, että en halunnut yhtään vahinkoa sattumaan noin kalliille orille, saatika muille tallin hevosille. Lisäksi tein Santusta heti jalostusilmoituksen, sillä herralla ei jälkeläisiä ollut vielä ja tähtäimessä olevat laatuarvostelut jäisivät kovin köyhiksi ilman minkäänlaista jälkeläisnäyttöä.

31.08.2013, kirjoittajana omistaja.
Santun ensimmäinen Cup sijoitus saatu plakkariin tämän päivän kisoista. Ori oli ihan super hieno ja pörheä kisapaikalla, tuomarit taisivat myös vähän ihastua. Rautiaan kanssa ollaan myös normikisoista haalittu tähän mennessä 7 ruusuketta, joka on mielestäni todella hyvin verrattuna kisatahtiimme. Onneksi ei ole mikään kiire ja Santun kanssa on kiva myös viettää vapaapäiviä sekä maastolenkkejä, eikä se turhaan hermostu löysästä liikutuskalenterista. Cup kisojen jälkeen, kun pääsimme kotitallille takaisin, kävimmekin vielä lyhyellä palauttelu maastoreissulla. Pojalle oli tainnut hieman jäädä päälle kisafiilikset, koska se esitteli hienoja passageja sekä piaffeja metsän asukeille. Lenkin päätteeksi annoin orille vielä lämpimän vaahtokylvyn ja pienen hierontasession. Santtu haukoitteli makeasti ja taisi olla jo viittä vaille valmis unille. Sekoitin sille hyvän iltapalamössöämpärin, jonka ori hotki sellaisella vauhdilla, kuin olisi nähnyt nälkää pitkäänkin. Vihdoin annoin sille iltaheinät ja jätin nukkumaan tallin turvaan.

15.09.2013, kirjoittajana omistaja.
Orin virallinen talviloma alkoi tänään. Ajattelin antaa sen loikoilla ihan rauhassa tammikuulle saakka, koska se oli vähän vaisu Venicen kisapaikalla. 9 luokan verran Santtua sai tuuppimalla tuuppia eteen ja siltä tuntui olevan puhti ihan pois. Onneksi sitten kisaviikon viimeisessä luokassa rautiaaseen saatiin jotain eloa ja päästiinkin kolmansiksi. Pyysin eläinlääkäriä katsomaan Santtua tänään aamulla, jos siitä olisi löytynyt jotain selvää vikaa. Diagnoosina oli kuitenkin vain kisaväsymys, eikä mikään tietty puutostila, joten hoitovaihtoehdot rajoittuvat tasan yhteen; lomaan. Ei siinä oikeastaan mitään pahaakaan ole, koska joulun alla ei niitä kisoja muutenkaan hirveästi ole ja onhan Santtu jo kisannutkin paljon syksyn aikana. Toki se pieni ääni siellä olkapäällä kuiskii, että se on kuitenkin kisahevonen, mutta onneksi järkikin sen ymmärtää, että kyse on kuitenkin eläimestä. Liian usein näkee niitä ihmisiä, joille nuo nelijalkaiset otukset ovat vain rahasampoja ja jos ei mennä, niin sitten pistetään menemään. Santtu saa nyt kuitenkin kuningaskohtelua ja lomaa, ehkä senkin aivosolut järjestäytyvät taas viivoille ja päästään kisakentille tanssimaan.

03.03.2014, kirjoittajana omistaja.
Eilen saimme täyteen tavoitteeme kisasijoituksista täyteen ja hienosti uran kaksi viimeistä sijoitusta olivat voitto sekä nelossija. Santtu on ollut ihan mahtava kisakaveri ja toivottavasti tästä päästään vielä laatuarvosteluiden pariin. Kisaeläke alkoi siis virallisesti tästä päivästä. Jalostuskäyttö on päätavoitteena, jotta ne jälkeläisnäytöt saataisiin kuntoon. Sen lisäksi tottakai herra saa nautiskella rennoista ratsastuksista ja maastolenkeistä. Olen myös harkinnut, jos hankkisin Santulle jonkun nuoren aloittelevan kilparatsastajan hetkeksi, jotta ori pääsisi opettamaan hieman omia taikojaan ja ratsastaja myös oppisi ratsastamaan erilaista hevosta. Täytyy nyt katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan, päivääkään en ole tämä hevosen ostamista katunut. Ensi kesäksi Santtu kuitenkin pääsee laidunlomalle ja toivottavasti löytyy joku kiltti ruuna seurahevoseksi sinne. Laidunloma taitaa alkaa melko aikaisin tänävuonna, sillä kaikki lumet on jo sulaneet ja ruoho pyrkii jo nyt nousemaan talviunilta.

Valmennukset

01.02.2013, kouluvalmennus, kirjoittajana Laura.
- Hyvä, pyydä sitä enemmän vielä eteen. Juuri noin. Älä anna pudota kuolaimen taakse. Ääneni kaikui maneesissa, jossa rautias ori ravasi juuri keskihalkaisijaa etujalat halkoen ilmaa edessään. Santtu oli ollut omistajallaan kuukauden verran ja tämä oli ratsukon ensimmäinen kerta valvovan silmän alla. Perusosat olivat hallinnassa, mutta pienet yksityiskohdat vaativat vielä hiomista.
- Pidä selkeä ulko-ohjan tuntuma kaarteissa ja pyydä siltä enemmän aktiivisuutta. Hyvä, nyt nosta laukka. Ori nosti puhtaasti myötälaukan ja eteni aktiivisesti eteen. Ratsukko suuntasi keskelle ja näin, miten Heidi pidätti hevosta reilusti, pyysi samalla pohkeella eteen ja antoi laukkapiruettiin vaaditut avut. Kokenut konkarihevonen totteli hyvin, mutta ei loistavasti. Sen etujalat olivat kovin maahansidotun näköisiä ja liike loppui ennen aikojaan.
- Ei noin, tule uudestaan ja pidä se paremmin kasassa. Musta, että piruetin liike suuntautuu ylöspäin, se pitää myös näkyä. Uudella yrittämällä ratsukon suoritus näytti jo paljon paremmalta ja kolmannella kerralla se olisi ollut hyvä jopa kisasuorituksena.

20.04.2013, kouluvalmennus, kirjoittajana Emmy.
Santun ja Heidin varalle olin tänään suunnitellut kunnon rääkkiratsastuksen. Alkuverryttelyiden jälkeen ryhdyimme suoraan töihin, aloitimme ravissa väistöillä, taivutuksilla ja pysähdyksillä. Katsoin jatkuvasti, että ratsastus pysyi aktiivisena ja keksittyminen koko ajan tehtävässä. Heti, jos huomasin hetkenkään matkustamista, puutuin siihen ja pyysin lisää.
Valmennuksen puolessavälissä Santtu oli hikivaahdon peitossa ja ratsastajan terveen punaisista poskista ei voinut erehtyä. Laukassa otimme lisäyksiä, sulkutaivutuksia sekä vaihtoja. Minun ei tarvinnut monesti enää huomauttaa ratsastuksesta, ratsukko suoritti tehtävät ihailtavalla keskittymiskyvyllä ja sisulla. Rautias näytti lumoavalta keskittyessään ratsastajan pyyntöihin ja suorittaessaan liikkeitä. Lopputunnista olin saavuttanut oman tavoitteeni, sillä sekä ratsastaja, että hevonen puuskuttivat huomattavasti ravatessaan löysin ohjin pitkin pitkää sivua. Kehuin ratsastusta ja kerroin, että toisinaan oli hyvä pitää vähän fyysisempiä harjoitteita, jotta kunto ei sitten kisoissa ainakaan loppuisi kesken.

Kisakalenteri

Vain sijoitukset (51kpl) alla, koko kilpailukalenteria vuoden 2013 jälkeisistä kilpailuista pääset katsomaan tästä.

07.11.2009 Devilish Dressagemasters - Vaativa B - 5/30
02.11.2009 Rajaton - Intermediate I - 8/100
02.11.2009 Rajaton - Vaativa A - 6/100
01.11.2009 Rajaton - Intermediate I - 4/100
29.10.2009 Zurück - Grand Prix - 6/100
25.10.2009 Zurück - Grand Prix - 6/100
18.10.2009 Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 6/100
18.10.2009 Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 6/100
18.10.2009 Devilish Dressagemasters - Grand Prix - 3/50
17.10.2009 Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 5/100
17.10.2009 Devilish Dressagemasters - Grand Prix - 2/50
17.10.2009 Devilish Dressagemasters - Vaativa B - 5/50
16.10.2009 Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 4/100
15.10.2009 Devilish Dressagemasters - Grand Prix - 3/50
15.10.2009 Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 9/100
13.08.2009 Zurück - Grand Prix - 10/100
10.08.2009 Devilish Dressagemasters - Grand Prix - 2/30
09.08.2009 Zurück - Grand Prix - 8/100
09.08.2009 Zurück - Grand Prix - 4/100
27.07.2009 Lexington - Vaativa A - 7/50
25.07.2009 Lexington - Vaativa A - 1/50
30.06.2009 Rustler - Vaativa A - 3/50
29.06.2009 Rustler - Intermediate II - 3/50
28.06.2009 Rustler - Intermediate II - 5/50
28.06.2009 Rustler - Intermediate I - 7/50
28.06.2009 Rustler - Vaativa A - 2/50
24.06.2009 Rowland Trakehners - Kür: Intermediate II - 7/50
24.06.2009 Rowland Trakehners - Vaativa A - 6/50
23.06.2009 Rowland Trakehners - Intermediate I - 1/50
21.06.2009 Rowland Trakehners - Intermediate II - 5/50
21.06.2009 Rowland Trakehners - Intermediate I - 2/50
21.06.2009 Rowland Trakehners - Vaativa A - 5/50
13.06.2009 Aweia - Kür: Intermediate I - 6/50
01.06.2009 Aweia - Vaativa B - 4/50
15.04.2009 Rajaton - Vaativa A - 5/50
23.03.2009 Robillard Warmbloods - Vaativa A - 4/30
22.03.2009 Silence - Vaativa A - 6/40
19.01.2013 Hex Sporthorses - Grand Prix - 2/31
23.01.2013 Hex Sporthorses - Grand Prix - 1/31
23.01.2013 Hex Sporthorses - Grand Prix - 5/31
01.05.2013 Bairdon - Grand Prix - 5/40
25.08.2013 Hex Sporthorses - Grand Prix - 6/38
26.08.2013 Hex Sporthorses - Grand Prix - 2/38
28.08.2013 Hex Sporthorses - Grand Prix - 5/38
31.08.2013 KRJ Cup Elokuu - Intermediate II - 7/135
14.09.2013 Venice - Grand Prix - 3/50
27.01.2014 Zurück - Grand Prix - 3/30
28.01.2014 Zurück - Grand Prix - 1/30
29.01.2014 Zurück - Grand Prix - 3/30
12.02.2014 Vaapukka - Grand Prix - 1/30
15.02.2014 Vaapukka - Grand Prix - 4/30

Ulkoasu © M Layouts, tekstit © Heidi N