Valitus

Narilan Jätkä x Millin Kurjenmiekka

virtuaalihevonen / a sim-game horse            
Fn            
NimiValitus OmistajaHeidi N (VRL-01725)
SukupuoliOri KasvattajaHeidi N (VRL-01725)
RotuSuomenhevonen KoulutustasoHeC, 40cm
Syntymäpäivä, ikä01.01.2012, 13-vuotias (3-v. 01.02.2012) PainotuslajiTyökilpailut
RekisterinumeroVH12-018-0533, #PKK834 Säkäkorkeus151cm
Väri, merkitRautias; lsi, kj ksk KotitalliFunnel

Valitus lopetettu 22.5.2014, 13-vuotiaana, pinnallisen koukistajajänteen vaurioitumisen vuoksi.

tarha-, pää- ja ravikuvan © Heidi N, rakennekuvan © vrl-2324

Luonnekuvaus

Valitus on pienestä pitäen ollut vähän "ongelmalapsi". Vääriä jalka-asentoja, aidan rikkomista leikkiessä tai hieman huonoa tietoisuutta omasta suuruudestaan ja voimistaan, muunmuassa. Nyt vanhempana ongelmat ovat onneksi vähentyneet, mutta yhä vahingot ja kömpelyys seuraavat oria.
Hoitaessa Valituksen kanssa saa olla tarkkana etusten kanssa, sillä on toisinaan paha tapa heitellä niitä, varsinkin toisten hevosten kulkiessa ohi. Sen seurassa pitää aina muistaa, että se on ori, eikä lempeä ruuna. Eikä sitä missään tapauksessa saa päästää haistelemaan muita oreja, sillä siinä hajoaa aina jotain, materiaa tai elävää. Taluttaessa tulisi olla ketju suussa ja raippa varoiksi mukana, sitä ei tarvitse käyttää, kuin ääri tilanteissa, mutta Valitus tietää käyttäytyä, kun se on mukana.

Saatuaan kärryt peräänsä tai ihmisen selkäänsä Valitus keskittyy täysin harjoitukseen ja unohtaa hetkeksi olevansa kaiken kykenevä oripoika. Sen takia sen kanssa kannattaa mielummin lähteä ratsain tai kärryillä kävelyillekkin, eikä taluttaen. Radalla ori toimii moitteetta ja kuuntelee pieniäkin apuja. Sitä ei saa vetää suusta, sillä silloin se lähtee kuskaamaan kahta kauheammin, mielummin käyttää pieniä apuja ja ääntä. Starteissa Valitus on ennemmin heti alusta vetäjänä ja pitää tasaisesti johdon, kuin lähtee perältä nousemaan. Laukkaherkkä hevonen ori ei ole kärryjen kanssa, mutta montéssa saattaa heittää laukalle, varsinkin, jos edellä menijä rikkoo.
Myös työajossa Valitusta voi käyttää, siinä keskittyy ihan täysin työntekoon ja varsinkin reellä ajelu talvisin on virkistävää vaihtelua orille ja on oppinut seisomaan paikoillaan työvermeet selässään.

Ratsastuksessa Valitus on melko raaka ja varsinkin laukka saattaa olla hyvin epätasapainoista, etenkin hitaalla vaihteella. Kehittyy kyllä jatkuvasti, mutta ravitaustansa vuoksi tuskin koskaan tulee olemaan mikään ratsastuslajien ruusukehai. Maastossa kuitenkin todella luotettava ja tasainen ratsunakin.

Varusteet:
• tarhaan - vihreä riimu (tai nahkariimu), jätetään päähän, talutus aina ketjunarulla (turvan päällä/suussa)
• ratsastus - taakse hivutussuojat
• ajaminen - eteen polvisuojat, takasiin takasäärisuojat
» tutustu varustekaappiin

Perusruokinta:
• Heinää 2-1-1-3kg
• Kauraa 1-0-1l

Iltamössöissä:
• Prix 1l
• Soijaa 1dl
• Kivennäistä 2dl
• Öljyä 2dl
• Suolaa 1tl
• Lisäksi ADE-vitamiini 2x viikossa

Sukuselvitys

isä

Narilan Jätkä YLA3
sh, tprn, 150cm
VH11-018-0442

ii.

Narila
sh, tprt, evm

iii.

Pilvennarikka

iie.

Tutin Tempo

ie.

Villi-Paola
sh, prt, evm

iei.

Jontun Tonttu

iee.

Helmiina

emä

Millin Kurjenmiekka
sh, rt, 152cm
VH04-018-3416

ei.

Samperin Majakanvartija
sh, rt, evm

eii.

Samperi

eie.

Kuiskaus

ee.

Millin Pilke
sph, prt, evm

eei.

Pilkkeen Valo

eee.

Tihuti Täpärä
Jälkeläiset

Valituksesta jäljellä 3 pakasteannosta, astuu 1-polvisia suomen(pien)hevostammoja. Ota yhteyttä virtuaalie[at]gmail.com.

03.02.2014 t. Carbonaran Ilmatar (e. Iki-Ipana) om. Mila (VRL-11936)
03.05.2014 o. A.I. Salainen Varjopeli (e. A.I. Pikkurihma) om. Inna (VRL-05322)Päiväkirja

08.02.2013
Valitus starttasi eilen elämänsä viimeisen ravistartin. Se juoksi neljänneksi ja toi kotiintuomisiksi ihan mukavan voittosumman, mutta sillä ei enää löydy sitä voitonhalua, mitä se on hetkittäin näyttänyt raviradalla. Ne hetket voi suoraan lukea totosijoituksista ja päätin, että ehkä ne ravit eivät vain ole Valituksen omin juttu. Nyt keskitytään sitten enemmän sinne työkisojen puolelle ja aloitetaan perusteellinen ratsukoulutus. Toivottavasti poika löytää edes työkisoista jonkun oman alansa ja näyttää kyntensä siellä puolella.
- Heidi

12.02.2013
Tänään kisoissa oli hyvä päivä. Työura näyttäisi sopivan ainakin tämän päivän perusteella oiken mainiosti Valituksen uravalinnaksi. Juoksukokeesta, kynnöstä ja metsäajosta tuli kaikista ruusukkeet kotiin ja kynnön pikku työmyyrä meni vielä voittamaankin! Tästä on hyvä jatkaa ja toivottavasti hyvä putki jatkuu kauemmaksikin. Kotona ori sai kunnon lesemössöt, tupla porkkanoilla tottakai!
- Heidi

25.08.2013
Käytiin vähän naapurin raviradalla avausharjoituksissa, Valitus päästeli ihan kunnon vauhteja ja nautti ihan selkeästi. Annoin sen juosta kolme kierrosta radalla niin kovaa, kuin se itse halusi ja kovaahan siinä mentiinkin. Harmi, että kello jäi talliin, mutta varmaan siinä tuli ennätys rikottua aika kevyestikin. Yllättävän hyvin pysyi ravillakin, vaikka nyt ollaan ratsastettu vähän enemmän ja maastossakin Valitus nostaa aika helposti pyydetyt laukat.
Kotona annoin sille melassijuomat ja pesin saippualla ihan kokonaan. Orin läsi ja sukat hohtivat valkoisina ja nyt pidetään kädet ristissä, ettei se ole käynyt lantakasassa pyörimässä, koska huomenna olisi vuorossa meidän ensimmäiset näyttelyt!
- Heidi

21.12.2013
Taas oli näyttelypäivä ja Valitus oli maailman kiltein ori koko päivän. Se esitteli itsensä todella näyttävästi ja kotiin tuomisiksi saatiinkin eo-serti. Kotona päästyään tarhaan ori kävi heti kuraan piehtaroimaan, mutta onneksi sen ei tarvinnutkaan näyttää enää siistiltä ja huolitellulta. Poika saa loppuvuoden vapaaksi, joulukin koulkuttelee ihan ovella. Vein kaikille hevosille tarhoihin havuja, Valitus hyökkäsi niiden kimppuun, kuin nälkäinen leijona, mutta onneksi rauhottui aika nopeasti.
- Heidi

01.04.2014
Näyttelyistä on nyt saatu niin hienosti sertejä, että laitoin tänään arvonimihakemuksen Finest-arvonimelle postiin. Työkisat on nyt melkein kisattu, koska Valitus on hankkinut jo huimat 38 sijoitusta, joista 11 on voittoja! Pitäisi vielä puuttuvat 2 sijoitusta saada ja vähän jälkeläisnäyttöjä kuntoon, niin voitaisiin alkaa miettimään laatuarvosteluita ja missä kaikissa halutaan käydä. Ratsastukset on sujuneet todella hyvin ja ollaan jo päästy hyppäämäänkin pieniä esteitä ihan hyvällä tekniikallakin. Nyt pitää miettiä, että halutaanko me vielä käydä ratsastuskilpailuiden maailmaan, vai ollaanko me tästä lähin ihan puskaharrastelijoita pojan kanssa.
- Heidi

Kisakalenteri

» Kisakalenteriin (alla vain näyttelyt)

Arvonimet:
2014 Finest

08.07.2012 / Virmaveden Hevostila / PKK: Muu kuva - Pääkuva / tuom. Anne / KM
"Hieman naivistisella tyylillä toteutettu kuva. Värit ovat onnistuneet, samoin talven tuntu. Harja on hieman elotonta ja turpaan kaipaan lisää yksityiskohtia."
31.03.2014 / Latun talli / PKK: Muu kuva - Tarhakuva / tuom. Kuroibaka / KM
"Hauska kuva, jossa on kivoja yksityskohtia siellä täällä, kuten loimen remmit ja hevosen turpakarvat. Tausta voisi olla huolitellumpi ja hevosen merkkien rajoja voisi pehmentää. Heinäkasa on kiva lisäys taustalla. Hevosen loimi on ihanan värinen ja värit sointuvat kuvassa toisiinsa kaikin puolin."

26.08.2013 / Artsin ravitalli / PKK: Rakenne / tuom. aksu / HY
"Rotuleima saisi olla vahvempi. Tyyppileiman tulisi olla selkeämpi, ratsutyyppinen. Hyvä pää, hieman lyhyt kaula, korkea säkä, pysty lapa. Kevyt luusto etusäärissä. Pystyt kaviot."
30.08.2013 / Latun talli / PKK: Rakenne / tuom. Latu / EO-sert
"Raskas pää, kaunis toteutus."
21.12.2014 / Vecno Stud / PKK: Rakenne / tuom. aksu / EO-sert
09.03.2014 / Artsin ravitalli / PKK: Rakenne / tuom. Anne / HY
15.03.2014 / Terälän talli / PKK: Rakenne / tuom. Anne / HY / EM: Toteutus
"Leimat hyvät. Hieman ruunamaisuutta. Hyvässä, tiiviissä kunnossa. Pitkät jalat, jotka tuovat kokonaisuuteen tasapainottomuutta. Erinomaisen huolellinen ja onnistunut toteutus."
23.03.2014 / Ruelle / PKK: Rakenne / tuom. Minna / HY
24.03.2014 / Elisan yksärit x / PKK: Rakenne / tuom. Elisa / EO-sert / EM: Rodunomaisuus / LKV, BIS4
"Komea ori hienoilla sukilla ja punaisella värityksellä. Hienoa ja elävää väritystyötä. Runko on hyvä, mutta jalat melko pitkät. Pää on kaunis, vaikkakin ehkä aavistuksen iso. Sukupuolileima on kohtalainen, hieman ruunamainen, mutta rotuleima erinomainen."
15.04.2014 / Kurjenkulma / PKK: Rakenne / tuom. aksu / EO-sert


Ulkoasu © M Layouts, tekstit © Heidi N